Acı baharatlı tarhana, dövme (buğday) pilav gibi pişirilerek yoğurt ve baharatlar ile karıştırılır. Ve sonrasında pişen aşın kurutulması ile tarhana elde edilmektedir. Tarhana yapımında kullanılan yoğurdun pişirilmemesi sebebi ile probiyotik bakterilerin canlılığı söz konusudur. Aynı zamanda üretimde kullanılan dövme buğdaylar, gelen probiyotikler ile birlikte fonksiyonel bir gıda malzemesi haline getirmekte. Buğdayın lifli bir yapıya sahip oluşu, tarhanaları sindirimi kolay besinler arasına sokan en önemli faktör. Bu bakımdan tarhananın 100 gramı yaklaşık olarak 133 kalori içermektedir. Bu değer, tarhana çeşitlerinde farklılık gösterebilmektedir.
Tüketim Şekli:Atıştırmalık cips olarak tüketilir. Fırınlandığı için Maraş usulü tarhana çorbası için uygun değildir.
Enerji ve Besin Değeri –Energy and Nutritional Values- Durchschnittliche Nährwerte – Valeurs nutritionnelles moyennes – Gemiddelde voedingswaarde
pro – per – par 100 g
Enerji – Energy - Brennwert – énergie - Energi
1629kJ/ 390kcal
Yağ– Fat - Fett- Matières Graisses - Vet
3,73 g
Doymuş Yağ – Saturated Fat - Davon gesättigte Fettsäuren – dont acides gras saturé – waarvan verzadigde vetzuren